Totes,
bruixes


      
Foto: Imma Pla.


        Totes, bruixes és una peça multidisciplinar que proposa fer (re)lectures dels imaginaris i reivindicar la memòria de les dones acusades de bruixeria. A partir de diferents aproximacions del cos, de la dansa, d’objectes i de materials sonors i textuals, es va traçant una poètica de la intimitat que confronta la mirada del públic.

Totes, bruixes és el resultat d'una recerca documental d’un any i mig sobre el fenomen de la caçera de bruixes a Catalunya que va suposar la lectura d'articles, llibres especialitzats i la participació en un curs d’història medieval a la Universitat de Barcelona. Una altre part de la recerca es va fer en paral·lel a partir de diferents accions immersives en el territori buscant la memòria sobre aquest fenòmen. Aquestes activitats, buscaven generar sinergies entre materials de la cultura popular com les dites o llegendes, mostres de treball en procés del material coreogràfic i informació teòrica sobre l’època.

El fil conductor de totes aquestes activitats era investigar el rol de la dansa i les arts vives en nous contextos d’exhibició i com es
relacionen amb el territori, el lloc i la història.    
  
Fotos: Imma Pla.El resultat escènic té el llenguatge de la dansa performance com a eix discursiu i busca submergir-se en la memòria de l’espai singular on es presenta adoptant el format site-specific.

Essencialment, el llenguatge de la dansa em permet oferir discursos no narratius que evoquen a imaginaris col.lectius. Són discursos que es nutreixen de materials literaris i sonors que em permeten anar teixint el fet escènic adaptant-se a cada lloc singular on es presenta.

La cacera de bruixes és universalitzable i comú en la memòria de tots els pobles i territoris de Catalunya, considerat l'epicentre de la cacera europea, i lamentablement, s'extén a escala planetària. Després de tot aquest camí recorregut a través d’aquesta recerca que segueix viva, continuo veient en aquest projecte una bona oportunitat per escoltar, aprendre, reparar i visibilitzar a totes les dones que van ser acusades de bruixeria.

El projecte Totes, bruixes tindrà continuïtat en un futur amb la recerca multidisciplinària Tercers Paisatges amb el propòsit de recuperar sabers i pràctiques del passat adherides a pràctiques artístiques contemporànies per construir un present i futur més sostenibles.
15m2 Festival internacional de microdansa itinerant. Campanar església de Guissona. Fotos Emili SanchaTotes, bruixes (site-specific). A partir de diferents aproximacions del cos, la dansa, d’objectes i de materials sonors i textuals, es va traçant una poètica de la intimitat que desvetlla (re)lectures dels imaginaris contemporanis en un espai que connecta el cel i la terra. El vell i bell campanar de l’església del poble de Guissona es converteix en l’escenari ideal per una trobada captivadora, just quan es pon el sol.

https://festival15m2.cat/#zoe
   

15m2 Festival internacional de microdansa itinerant. Campanar església de Guissona. Fotos Emili Sancha.Fitxa artística


Creació i interpretació: Zoe Balasch
Tractaments sonors i mescla: David Dàmaso i Zoe Balasch
Música original: ArvoPärt (Te Deum); Jon Hopkins (Arriving, Vessel)
Veu en off 1: extracte entrevista a Pau Castell i Agustí Alcoberro sobre la cacera de bruixes a Catalunya.
Veu en off 2: cita de Joseph Goebbels, Jacob Torres
Residencia artística: Nau Côclea
Durada: 18 min.

 

Presentacions


- 13 i 14 d’Octubre de 2023, Guissona (Lleida), festival internacional de microdansa itinerant Festival15m2 (peça curta, site-specific en espai no convencional).

- Dissabte 30 de Setembre de 2023, Nau Côclea, Camallera (Alt Empordà), dins del Cicle15m2, organitzat per Festival15m2 i Nau Côclea.

- 21 Agost 2020 Peramea (Pallars Jussà) en el marc del Grand Tour organitzat per Nau Côclea. Peça site-specific que adopta el format d’un itinerari performatiu al bosc.


Residències


Centre de Creació Contemporània Nau Côclea (Alt Empordà, Girona), Juny i Octubre del 2020.

︎︎︎ ︎︎︎