Totes,
bruixes
—

Totes, bruixes és un projecte en l'àmbit de les arts en viu i de la dansa que es desplega en tres dimensions, la recerca, l'aplicació de metodologies participatives i la creació. La vessant creativa del projecte es materialitza en dos formats: un solo de dansa i una peça de creació participativa a través d'un laboratori de dansa i de pràctiques performatives. La singularitat del projecte prioritza la opció site-specifc adaptant-se a espais no convencionals.
El projecte proposa fer (re)lectures dels imaginaris i reivindicar la memòria de les dones acusades de bruixeria. A partir de diferents aproximacions des del cos, de la dansa, d’objectes i de materials sonors, visuals i textuals, és traçada una poètica de la intimitat que confronta la mirada del públic convertint-se en una oportunitat per escoltar, aprendre, reparar i visibilitzar la memòria de les dones que van ser acusades de bruixeria.
Totes, bruixes ens brinda l'oportunitat de crear nous imaginaris sobre els fantasmes i les ombres de tot allò que avui dia encara perviu amb nosaltres.


Fotos: Imma Pla.
Concepte
Totes, bruixes és el resultat d'una recerca documental realitzada durant més d'un any i mig sobre el fenomen de la caçera de bruixes a Catalunya a partir de la lectura d'articles, llibres especialitzats i la participació en un curs d’història medieval a la Universitat de Barcelona. En paral·lel també es va fer una recerca amb varies accions immersives en el territori català buscant connectar amb la memòria dels llocs sobre aquest fenòmen i generar sinergies entre materials provinents de la cultura popular, la informació històrica i de noves imatges nascudes de la contemporaneïtat. El fil conductor de tot el procés de la recerca era investigar el rol de la dansa i les arts vives en nous contextos d’exhibició i com es relacionen amb el territori, els llocs,
la història i la memòria col·lectiva.
"Catalunya és un territori privilegiat pel que fa a l'estudi de l'anomenada "cacera de bruixes” europea. La precocitat i la intensitat del fenomen en terres catalanes, converteixen el nostre país en un dels epicentres de la cacera de bruixes europea." Pau Castell.
El projecte es nutreix d'un enfoc multidisiciplinar que combina la investigació històrica, la dansa, la performance, les arts visuals i la psicologia social. La investigació realitzada sobre la cacera de bruixes a Catalunya, l’actualització de coneixements i la reflexió crítica i que se'n dervia, ha permès una comprensió completa i profunda d’aquest fenomen cultural i la seva rellevància a la societat actual, aportant una perspectiva única i novedosa en el context actual de les arts vives i la dansa.
La singularitat i innovació que Totes, bruixes aporta al tema de la caçera de bruixes es troba en un fenomen que fins fa pocs anys era marginat en la historiografia de la cultura popular repetint unes narratives, construïnt estereotips i alimentant uns prejudicis construïts en un context sòcio-cultural del passat fortament impregnat per la misoginia i el poder religiós i que han perdurat fins a dia d'avui a través dels imaginaris col·lectius. No podem canviar els fets que van ocórrer ni la violència exercida cap a les dones que van patir-ne les conseqüències, però gràcies als estudis dels darrers anys podem reparar i dignificar la seva memòria. Parafrasejant a Angel Viñas (...)
“Primero, el pasado no existe, ha desaparecido. Segundo, no se puede reconstruir. Lo que se puede es hacer exploraciones de ciertas vetas del pasado, aquellas de las cuales hay evidencias. No hay historia definitiva.” Angel Viñas.
El fenomen de la cacera de bruixes no és neutre en termes de gènere, ja que un percentatge molt elevat de persones acusades, més del 80%, eren dones. La persecució i acusació de dones pel crim de bruixeria és universalitzable i comú en la memòria de tots els pobles i territoris de Catalunya i es tracta d'una caçera que, lamentablement, es va anar extenent en el temps durant molts anys i a través de pobles, territoris, països i geografies arribant a diseminar-se a escala planetària.
“La caça de bruixes va servir d'instrument per la construcció d'un nou ordre patriarcal en què el cos de les dones, el seu treball i els seus poders sexuals i reproductius es van col·locar sota el control de l'Estat i es van transformar en recursos econòmics.” Sílvia Federici.

15m2 Festival internacional de microdansa itinerant. Campanar església de Guissona. Fotos Emili Sancha.
Totes, bruixes (solo)
Totes, bruixes és una peça multidiciplinar en l'àmbit de les arts vives i la dansa fruit d’ una recerca immersiva realitzada sobre el fenomen de la cacera de bruixes a Catalunya per reivindicar la memòria de totes aquelles dones de carn i ossos. A partir de diferents aproximacions del cos, la dansa d’objectes i de materials sonors, visuals i textuals, és traçada una poètica de la intimitat que desvetlla (re)lectures dels imaginaris contemporanis i confronta la mirada del públic. La peça edevé una oportunitat per escoltar, aprendre, reparar i visibilitza totes aquelles dones brindant-nos la possibilitat de crear nous imaginaris sobre els fantasmes i les ombres de tot allò qua avui dia encara perviu amb nosaltres.
Característiques de l'espai escènic:
La singularitat del projecte prioritza l'opció site-specific adaptant-se a espais no convencionals i no teatrals. Ha de ser un espai prou ampli i a la vegada acollidor per assegurar la intimitat i proximitat amb el públic. L'adaptació de la peça al context es troba fortament determinada per si s'integren visuals o no.
15m2 Festival internacional de microdansa itinerant.
Campanar església de Guissona, Lleida.
Fotos: Emili Sancha.
https://festival15m2.cat/#zoe





Fitxa artística
CREACIÓ I INTERPRETACIÓ:
Zoe Balasch
VISUALS:
Àlex López
TRACTAMENTS SONORS I MESCLA:
David Dàmaso i Zoe Balasch
MÚSICA ORIGINAL:
Arvo Pärt (Te Deum); Jon Hopkins (Arriving, Vessel)
VEU EN OFF:
Extracte entrevista a Pau Castell i Agustí Alcoberro
ACOMPANYAMENT A LA PRODUCCIÓ:
Ariadna Miquel
Presentacions
. Totes, bruixes (site-specific) es va estrenar al campanar de l'església de Santa Maria de Guissona (Segarra, Lleida) en el marc del 15m2 Festival Internacional de microdansa itinerant, el lema del festival era “Feminismes i ruralitat”, Octubre 2023.
. Totes, bruixes (pre-estrena) Cicle 15m2, Camallera (Alt Empordà,Girona) organitzat per Nau Côclea i Festival 15m2, Festival de microdansa itinerant, Setembre 2023.
. Totes, bruixes (site-specific) format walkshop, itinerant i de carrer, Encontres Internacionals Art del caminar i geografies relacionals, Banyoles, Olot, Girona, organitzat per la Universitat de Girona, Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, Ajuntament de Banyoles, Museu Darder Banyoles, Universita de Vic, Olot (Garrotxa) 7 de Juliol 2022.
. Totes, bruixes (work in proces, versió site-specific itinerant), exteriors i interiors del dolmen de la Mosquera de Peramena (Baix Pallars, Pallars Sobirà), Grand Tour 2020 organitzat per Nau Còclea Agost del 2020.
Residències
Actualment Totes, bruixes rep el suport de CRA'P, Pràctiques de creació i recerca artística.
Centre de Creació Contemporània Nau Côclea (Alt Empordà, Girona), Juny i Octubre del 2020.