Zoe
Balasch
Arumí
_
     
  


    Participa en contextos escènics i/o col.laboratius on el cos n’és l’eix vertebrador amb el propòsit de crear noves narratives, perspectives i estètiques entorn a qüestions socials, polítiques i ambientals amb una actitud lúdica i subversiva. El resultat crea un llenguatge singular i lluny de les etiquetes. Navega en un ampli espectre de formes creatives, donant com a resultat projectes versàtils que caminen per terrenys on les fronteres entre la dansa, el fet escènic i el performàtic es desdibuixen. S’inclina especialment per les peces de context «site-specific» i combina la creació amb la docència com una relació simbiòtica que provoca situacions, contextos edu catius, escènics  i/o performàtics que s’interrelacionen i es retroalimenten mútuament.

BIO

Zoe Balasch Arumí (Barcelona, 1974) és artista de la dansa, creadora i coreògrafa. S'ha compromès en treballs de creació per a festivals nacionals i internacionals, galeries d’art, centres de creació contemporània i universitats, mostrant i presentant a l’Estat Espanyol, Catalunya, Xipre, Eslovàquia, Tailàndia, Dinamarca, França, Portugal i a la ciutat de Berlin. És llicenciada en Pscicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb estudis de dansa-teràpia, i certificada com a professora de Hatha ioga. Amb dansa té una àmplia formació participant en diferents cursos, seminaris, majoritàriament en Body Weather Laboratory. Ha estudiat a Catalunya, l’ Estat Espanyol, República Txeca, Alemanya i França. S’ha format amb Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Carme Torrent, Frank Van de Ven, Christine Quoiraud, Sherwood Chen, Constanza Brncic, entre d’altres. També va ampliar la seva investigació i coneixaments, aprenent dansa Butoh amb Minako Seki, Juschka Weigel i realitzant estades residencials amb Masaki Iwana i Moeno Wakamatsu, a la Maison du Butoh Blanc a França, amb Rhizome Lee a l’Himalaya Butoh School, a l’Índia i amb Anita Saj a la Nordic School de Butoh, Dinamarca. Ha rebut beques de suport a la creació atorgades per l'OSIC, Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a artista resident a Catalunya al CACIS, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat, Nau Côclea, Centre d’Art Contemporani i CeRCCa, Centre de Recerca i Creació de Casamarlés. Les creacions de Balasch inclouen actuacions en solo, col·laboratives i en grup. El seu treball navega en un ampli espectre de formes creatives adoptant diferents formats: peces de dansa-performance, coreografia i paisatge i walkshops. Està especialment interessada en crear peces de context específic, “site-specific”, tant en interiors com en exteriors, i en entorns rurals com urbans.

Zoe Balasch uneix la creació en dansa i la investigació de nous llenguatges corporals a partir d’ una relació simbiòtica de coneixaments entrecreuats, que li permeten explorar maneres d’acostar-se, denunciar i reflexionar entorn a diferents temes d’actualitat que la preocupen: el paisatge intangible, el sentit del lloc, l’efímer i la vida quotidiana. En la seva cerca de llenguatges corporals i formes dansants, s'interessa en les filosofies orientals i en la manera com el cos és concebut. En conseqüència el seu llenguatge corporal és fluït, divers i lluny de les etiquetes, evocant-se a un qüestionament continuat de la dansa, el cos i els seus entorns d'exhibició i creació.Vídeo "Réel", duració 5 min.
Vídeo presentació de la meva trajectòria. Recull de diferents projectes vídeo documentats.

CV


CREACIÓ / INTERPRETACIÓ (Sel.lecció)

2021
- Improvisació i Composició Instantània a l'Iglú de Vent es desenvolupa a partir de l'encàrreg i col.laboració amb el projecte Iglú de vent, https://windigloo.com/ per a la 25è European Balloon Festival que se celebra anualment a la ciutat d'Igualada. Els dies 7 i 8 de Juliol al Barri del Rec, Igualada.

- Cos, Paisatge i Percepció.  Dinàmiques de composició instantània per connectar amb la poètica dels llocs. En el marc del Gran Tour'21, Vall d'Aran. 

2020
- Totes Bruixes (site-specific) presentació work in process, en el marc del Grand Tour’20, Peramea, (Pallars Sobirà) organitzat per Nau Côclea, Centre de creació contem porània.

- Geografies Emocionals: La pell de la ciutat caminada (site-specific), walkshop simultàni a Igualada i Guimaraes. International meeting Drifting bodies & Fluent Spaces. Organ- itzat per: Made of Walking, Escola d’Arquitectura de l’Universitat de Minho i Ajuntament de Guimaraes.

2019
- Emotional Geographies Tour (site-specific). Caminada performàtica. Sound Walk Sunday Festival. Igualada, Organitzat per: Museum of Walking, London.

- Geografies Emocionals Tour (site-specific). Caminada performàtica.Igualada.Amb el suport del Festival Batecs, Manresa.

2018
- Forest Game (site-specific). Festival Escletxa Art i Natura, El Bruc.

- Backwards ( creació escènica + artist talk + workshop).Mid Term Exhibition, Galeria d’Art de la Facultat de Belles Arts Universitat de Chiang Mai, Thailàndia.

- Treads (col.laboració) Remote walk. ASFA, Athens School of Fine Arts, Athenes, Grècia.

- The places where we are (col.laboració). Remote walk, amb Frans Van Lent, Bcn/Amsterdam.

2017
- Quiet Riot Tour Nicosia (site-specific) BIONCA! Remote walk, Festival Urban Emptiness, Nicòsia, Xipre.

- The Metal Affair (site-specific) BIONICA! Festival Embodied Sites. Beca Eco-Art Incubator/Institut Ramon Llull. Organitzat per Dance Gate Lefkosia Cyprus en collaboració amb Creative Europe Desk Cyprus i amb el suport de DanceHouse Lefkosia. Parc Natural d’Akamas, Xipre.

2015
- Eins Zwei Hoch Null ( acció urbana de dansa i música improvisades) Organitza: Ikxs Moss Gallery, Berlín.

- Geografies Emocionals (videodansa/projecció) NU_ DANCE FEST Bratislava,Eslovàquia.

2014
- “Paisatge.0” (coreografia i paisatge) Galeria d’Art, PALMADOTZEVilafranca del Penedès.

- “Paisatges de l’imaginari” (site-specific). Espai Multidisciplinar Rimaires, Subirats.

2013
- Experiències de paisatge (col.laboració, site-specific). Col.lectiu Fudo, Priorat Enoturisme.

- Experiències de paisatge (col.laboració, site-specific).Col.lectiu Fudo, IV Congrés d’Art i Paisatge, Vilafranca del Penedès.

2012
- Geografies Emocionals (videodansa, col.laboració). Projecte en residència al CeRCCa, Centre de Recerca i Creació Casamarlés, Llorenç del Penedès.

- Microclima, Accions al paisatge ( videodansa) Sèries d’improvisació a la natura com artista resident al CACIS, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat i al CeRCCa, Centre de Recerca i Creació Casamarlés.

- A cegues, (col.laboració). Festival Itineràncies, Prat de Lluçanès.

- Le témoin, (col.laboració) Le Maison du Butoh Blanc, Réveillon, França.

2011
- El cos col.lectiu ( creació). Simbiòtic Festival. Produït per CRA’P, Pràctiques de Creació i Recerca Artísitca i Portal Nou.

- Padma.(col.laboració) Projecte Parinama. Residència de creació a Nau Côclea,centre de creació contemporània. Beca OSIC. Camallera, Girona.

- Parinama (col.laboració) Projecte Parinama. Festival Pedra Viva, Lithica, Ciutadella, Menorca.

- Nau-now ( col.laboració, dansa i música improvisació) CRA’P Pràctiques de Creació i Recerca Artísitca. Mollet del Vallès.

- Inhale-Exhale (col.laboració) Projecte Prinama. Festival Moviment.0, Konvent Puntzero, Cal Rosal, Berga.

2010
- Parinama (col.laboració). Projecte Parinama. Residència de creació. Beca OSIC. CACIS, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat, Artés.

- San-ta- ri –ta (col.laboració) Projecte Parinama. Festival Moviment.0 El Konvent Puntzero, Cal Rosal, Berga.

2009
- Chorea Lasciva (col.laboració) Cia.Inuter Festival IN-Formals, La Poderosa, Barcelona.

- Inuter (col.laboració) Cia.Inuter. PLAY, Festival Dansa També! Teatre Cal Bolet, Vilafranca del Penedès.

- Sortim (col.laboració) Cia. Gora. Festival de Video-art VIDET, Vilafranca del Penedès.

- Animal literari (interpretació) Auditori Vilafranca del Penedès.

2008
- Broken wings of dragonfly (creació). Co-body Theater, Himalaya Butoh School, India.

2002-2004
- Col.laboració Cia. Acció Directa : “Memòries” ,”El món dels problemes”, “Axioma”, Rk

- Arte Festival, Euskalduna -Museu Guggenheim, Bilbao, Justdatameeting Festival, entre altres.


GESTIÓ CULTURAL

2021
- Acompanyament artístic amb David Ymbernon per el projecte La La Tung en dansa.

2020
- Membre de l’equip Festival Escletxa, Art i Natura, 3era Edició Octubre ‘20 en col.laboració amb Can Serrat, Residència internacional de producció artistica, el Bruc. http://canserrat.org/ca/

2019-2020
- Col.laboradora en el disseny projecte The Factory, centre de creació i residència artística dins el projecte Vidàlia. https://thefactory.vidalia.coop/

2009-2013
- Coordinadora A.I.R programms, CeRRCa, Centre de Recerca i Creació Casamarlés, Llorenç del Penedès (Tarragona). https://cercca.cat/


BEQUES I RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES

2020
- Sense traç(a): Cos, paisatge i pràctiques de creació , Nau Côclea, Centre de creació contemporània.

2016
- The Mettal Affair amb BIONICA! Beca Eco-Art Incubator Universitat Bristish Columbia, Dance Gate Lefkosia i Institut Ramon Llull, Xipre.

2010-2011
- Projecte Parinama amb Parinama, beca OSIC, (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, Generalitat de Catalunya) i CACIS, Centre d’Art i Sostenibilitat, Artés.

2011
- Padma, Projecte Parinama amb Parinama, beca OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural,Generalitat de Catalunya) i Nau Côclea, Girona.


EXPERIÈNCIA COM A DOCENT

Des del 2006 i actualment, imparteix cursos i tallers en relació a la dansa i cursos de Hatha Ioga en diferents centres del territori català i activitats a la natura com coreografia i paisatge o els Banys de Bosc. Ha impartit seminaris relacionats amb la dansa, el cos i el territori en diferents universitats:

2019
- Geografies Emocionals. UAB, Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Magisteri “Projectes artistics”.

2018
- “Body, space and time in performative practices” Estudis Multidisciplinars, Facultat de Belles Arts, Universitat Chiang Mai, Thailàndia.

2012
- “Dansa i Paisatge “ amb Jordi Mas, al Seminari de Projectes en Paisatges Culturals -DUOT ESTAV- UPC,Escola d’ Arquitectura Vallès-Universitat Politècnica de Catalunya.


FORMACIÓ

2019
- “Curs d’especialització en Formació en Guiatge en Boscos Terapèutics” UdG, Universitat de Girona i Associació Sèlvans.

2018
- Cursos de Massatge Thailandès Yoga Thai , ONG’S School i ITM International Thai Massage School, Chiang Mai, Thailàndia.

2012-2014
- Cursos de Llengua i Literatura Sànscrites, amb la Dra.Ma Elena Sierra, Universitat de Barcelona.

2013-2017
- Formació en ioga del so amb Quim Altés (Olot), Surinder Singh (Lleida), Mark Dyczkowski (Barcelona) i Amelia Cuni ( Berlín).

2007-2011
- Formació reglada, professora de Hatha ioga (AEPY) amb Miquel Gabarró, a L’Om,Vilafranca del Penedès i Acredita’t (Generalitat de Catalunya).

1997-2008
- (Sel.lecció) Cursos de dansa, seminaris, i estades residencials en diferents centresindependents de Catalunya, l’Estat Espanyol, França, Dinamarca, República Txeca, Alemanya i la Índiaamb influència del Bodyweather Laboratory i la dansa butoh ( La Poderosa, Cia. Raravis, L’Estruch, Antic. Teatre, Tragant Dansa, Estudio3, Himalaya Butoh School, Le Maison du Butoh Blanc, Nordic School of Butoh, Tanz Fabrik...etc) estudiant amb Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Carme Torrent, Frank Van de Ven, Christine Quoiraud, Sherwood Chen, Constanza Brncic, Juschka Weigel, Minako Seki, Masaki Iwana, Moeno Wakamatsu, Rizome Lee, Anita Saj, entre d’altres.

2002-03
- Cursos de dansa-teràpia amb Heidrun Panhofer, Universitat Autònoma de Barcelona i INEFC Lleida.

2001
- Llicenciatura en Psicologia, Universitat Autònoma de Barcelona.