Zoe
Balasch





.    
Fotos: Marc Vila, 2023

BIO (Breu)

Zoe Balasch és creadora i performer amb seu a Igualada (Barcelona). La seva pràctica artística inclou la recerca, creació i producció de projectes que aborden la dansa, els llenguatges del cos i les arts vives en diversos contexts. Com a ballarina s'inclina per la coreografia de l'invisible i la improvisació. En els seus treballs de creació, el cos emergeix com l'element central servint com a catalitzador per a la construcció de noves narratives, perspectives i estètiques que aborden qüestions que la concerneixen. Com a investigadora de les formes de la dansa explora com els cossos són influenciats per forces diverses, indagant els estats intermitjos i analitzant la representació del cos humà des d'una perspectiva cultural, social i simbòlica. Col·labora amb diferents artistes de l'escena de la dansa, la música d’improvisació, i en companyies i col·lectius artístics multidisciplinars.

Des del 2022 treballa en el projecte Epidèmia de ball, guanyador de la convocatòria “Al meu barri fan performances 2024” del programa d’Arts Visuals i d’Arts Escèniques del Centre Cívic Can Felipa, junt amb el festival de creació contemporània Escena Poblenou. El projecte també ha rebut la beca de suport a la recerca i creació en les arts escèniques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2023. Com artista resident a Catalunya, Zoe ha rebut beques del CoNCa al Centre d’Art Contemporani Nau Côclea i al CACIS, Centre d’ Art Contemporani i Sostenibilitat, a més de la beca internacional Eco-Art Incubator pel Social Sciences and Humanities Research Council de Canadà. Ha presentat els seus treballs en diversos contextos d'exhibició locals, nacionals i internacionals mostrant a festivals, galeries d’ art, centres de creació i en universitats de Catalunya, l'Estat espanyol, Xipre, Eslovàquia, Tailàndia, Dinamarca, França, Portugal i Alemanya. Ha impartit cursos i seminaris a la Universitat Autònoma de Barcelona, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (UPC) i la Universitat de Belles Arts de Chiang Mai, Thailàndia.




BIO (Extensa)

Zoe Balasch és creadora i performer amb seu a Igualada (Barcelona). La seva pràctica artística inclou la recerca, creació i producció de creacions de dansa que aborden temes que la concerneixen, els llenguatges del cos i les arts vives en diversos contexts. S'ha compromès en treballs de creació per a festivals nacionals i internacionals, galeries d’art, centres de creació contemporània i universitats, mostrant i presentant a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, Xipre, Eslovàquia, Tailàndia, Dinamarca, França, Portugal i a la ciutat de Berlín on hi va residir temporalment. Ha participat al Festival Dansa Metropolitana,15m2 festival internacional de microdansa, Festival FAACC, Festival Embarrat, Sites Embodied Cyprus (Xipre), Urban emptiness (Xipre), Nu Dance Festival (Eslovàquia), Drifting bodies & Fluent Spaces (Portugal) així com en centres de creació com el Centre d'arts Santa Mònica, la Casa Elizalde, entre d'altres. Col·labora amb diferents artistes de l'escena de la dansa i música improvisació i amb el col·lectiu IN-SITU, del qual és membre fundadora.Treballa com a intèrpret en companyies multidisiciplinars, Col·lectiu Free't i a la Cia.David Ymbernon on també hi ha col·laborat en l'assessorament coreogràfic.

El seu treball parteix d’un llenguatge singular on el cos és l'eix vertebrador que elabora noves narratives, perspectives i estètiques que aborden qüestions socials, mediambientals i polítiques que la interpel·len. Investiga explorant els llenguatges del cos i de la dansa per indagar els estats intermitjos i com els cossos son influenciats per diverses forces , centrant-se en la representació del cos humà des d'una perspectiva cultural, social i simbòlica. Les seves creacions inclouen actuacions en solo i en grup, amb projectes versàtils que es decanten per la creació site-specific i la coreografia de l'invisible. Això dóna com a resultat peces escèniques de diversos formats, coreografies participatives i walkshops, en un llenguatge que fluctua a través d'un ampli espectre de formes creatives i dúctils. Combina la tasca creativa amb la docència, veient-ho com una relació simbiòtica que enriqueix situacions i contextos educatius, escènics i performatius. Ha compartit els seus coneixements impartint cursos i seminaris en diverses universitats, explorant temes com "Space and Time in performative practices" al Departament d'Estudis Multidisciplinars de la Universitat de Belles Arts de Chiang Mai, Tailàndia, "Geografies Emocionals", al Departament d'estudis artístics de la Facultat de Ciències de l'Educació, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i amb "Cos i Paisatge" al seminari de projectes en Paisatges Culturals a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (UPC).

És llicenciada en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona amb estudis de dansa-teràpia UAB-INEFC-Lleida i professora certificada de hatha ioga (AEPY) Ha cursat el Postgrau d'Arts en Viu i contextos a l'Institut de Teatre Centre d'Osona. Amb dansa té una extensa formació no formal amb una clara influència del Body Weather Laboratory participant en diferents cursos i seminaris en escoles i centres independents a Catalunya, l’Estat Espanyol, República Txeca, Alemanya, Dinamarca i França. Ha estudiat amb professors de referència com Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Frank Van de Ven, Christine Quoiraud, Sherwood Chen, Carme Torrent i Constanza Brncic, entre d’altres. També va ampliar la seva investigació estudiant dansa Butoh amb Minako Seki i Juschka Weigel i realitzant estades residencials amb Masaki Iwana i Moeno Wakamatsu, a la Maison du Butoh Blanc a França, amb Rhizome Lee a l’Himalaya Butoh School a l’Índia i amb Anita Saj a la Nordic School de Butoh, Dinamarca. Des del 2022 treballa en el projecte Epidèmia de ball, guanyador de la convocatòria “Al meu barri fan performances 2024” del programa d’Arts Visuals i d’Arts Escèniques del Centre Cívic Can Felipa, junt amb el festival de creació contemporània Escena Poblenou. El projecte també ha rebut la beca de suport a la recerca i creació en les arts escèniques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2023. Com artista resident a Catalunya, Zoe ha rebut beques del CoNCa al Centre d’Art Contemporani Nau Côclea i al CACIS, Centre d’ Art Contemporani i Sostenibilitat, a més de la beca internacional Eco-Art Incubator pel Social Sciences and Humanities Research Council de Canadà.