Zoe
Balasch

.    
Fotos: Marc Vila, 2023

BIO (Breu)

Zoe Balasch és creadora i performer amb seu a Igualada (Barcelona). La seva pràctica artística inclou la recerca, creació i producció de projectes que aborden temes relacionats amb la dansa, els llenguatges del cos i les arts vives en diversos contextos. En els seus treballs, el cos emergeix com l'element central, servint com a catalitzador per a la construcció de noves narratives, perspectives i estètiques que aborden qüestions socials, mediambientals i polítiques que la interpel·len. En els seus treballs explora com els cossos són influenciats per forces diverses, indagant els estats intermitjos i analitzant la representació del cos humà des d'una perspectiva cultural, social i simbòlica. Les seves creacions abarquen actuacions en solo i en grup amb projectes versàtils que s'inclinen per la creació "site-specific" i la coreografia de l'invisible.

Ha rebut beques de suport a la recerca en les arts escèniques, el desembre del 2023, pel projecte "Epidèmia de Ball", atorgada per l'OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Com a artista resident a Catalunya, ha rebut beques del CoNCa al Centre d’Art Contemporani Nau Côclea i al CACIS, Centre d’ Art Contemporani i Sostenibilitat, a més de la beca internacional Eco-Art Incubator pel Social Sciences and Humanities Research Council de Canadà. Ha treballat en festivals locals i internacionals com el Festival Dansa Metropolitana,15m2 festival internacional de microdansa, el Festival FAACC, el Festival Embarrat, Cypru Embodied Sites a Xipre, NuDance Fest a Eslovàquia, entre d'altres, així com en centres de creació com el Centre d'arts Santa Mònica i la Casa Elizalde i en universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Belles Arts de Chiang Mai,Thailàndia.BIO (Extensa)

   
Zoe Balasch és creadora i performer amb seu a Igualada (Barcelona). La seva pràctica artística inclou la recerca, creació i producció de projectes que aborden temes relacionats amb la dansa, els llenguatges del cos i les arts vives en diversos contextos .S'ha compromès en treballs de creació per a festivals nacionals i internacionals, galeries d’art, centres de creació contemporània i universitats, mostrant i presentant a Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol, Xipre, Eslovàquia, Tailàndia, Dinamarca, França, Portugal i a la ciutat de Berlín on hi va residir temporalment. Ha participat al Festival Dansa Metropolitana,15m2 festival internacional de microdansa, Festival FAACC, Festival Embarrat, Sites Embodied Cyprus (Xipre), Urban emptiness (Xipre), Nu Dance Festival (Eslovàquia), Drifting bodies & Fluent Spaces (Portugal) així com en centres de creació com el Centre d'arts Santa Mònica, la Casa Elizalde, el CRA'P, Pràctiques de Creació i Recerca Artística, entre d'altres.

El seu treball parteix d’un llenguatge singular on el cos és l'eix vertebrador que elabora noves narratives, perspectives i estètiques que aborden qüestions socials, mediambientals i polítiques que la interpel·len. Investiga explorant els llenguatges del cos i de la dansa per indagar els estats intermitjos i com els cossos son influenciats per diverses forces , centrant-se en la representació del cos humà des d'una perspectiva cultural, social i simbòlica.

Les seves creacions inclouen actuacions en solo i en grup, amb projectes versàtils que es decanten per la creació "site-specific" i la coreografia de l'invisible. Això dóna com a resultat peces escèniques de diversos formats, coreografies participatives i "walkshops”, en un llenguatge que fluctua a través d'un ampli espectre de formes creatives i dúctils. Combina la tasca creativa amb la docència, veient-ho com una relació simbiòtica que enriqueix situacions i contextos educatius, escènics i performatius. Ha compartit els seus coneixements impartint cursos i seminaris en diverses universitats, explorant temes com "Space and Time in performative practices" al Departament d'Estudis Multidisciplinars de la Universitat de Belles Arts de Chiang Mai, Tailàndia, "Geografies Emocionals" , al Departament d'estudis artístics de la Facultat de Ciències de l'Educació, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i amb "Cos i Paisatge" al seminari de projectes en Paisatges Culturals a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (UPC).

És llicenciada en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb estudis complementaris de dansa-teràpia, i certificada com a professora de Hatha ioga (AEPY). Amb dansa té una extensa formació no formal amb una clara influència en Body Weather Laboratory, participant en diferents cursos i seminaris en escoles i centres independents a Catalunya, l’Estat Espanyol, República Txeca, Alemanya, Dinamarca i França. S’ha format amb professors de referència com Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Frank Van de Ven, Christin Quoiraud, Sherwood Chen i Constanza Brncic, entre d’altres. També va ampliar la seva investigació estudiant dansa Butoh amb Minako Seki i Juschka Weigel i realitzant estades residencials amb Masaki Iwana i Moeno Wakamatsu, a la Maison du Butoh Blanc a França, amb Rhizome Lee a l’Himalaya Butoh School a l’Índia i amb Anita Saj a la Nordic School de Butoh, Dinamarca. Ha rebut beques de suport a la recerca en les arts escèniques, el desembre del 2023, pel projecte "Epidèmia de Ball", atorgada per l'OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, projecte en el qual actualment hi continua treballant. Com a artista resident a Catalunya, ha rebut beques del CoNCa, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat de Catalunya, al Centre d’Art Contemporani Nau Côclea i al CACIS, Centre d’ Art Contemporani i Sostenibilitat, a més de la beca internacional Eco-Art Incubator pel Social Sciences and Humanities Research Council de Canadà.