Laboratori
de Paisatges
Transitoris
_

                   

                     
Foto: Maoz Eliakim

    Creacions site-specific (solo i co-creació). El projecte adopta formats creatius diversos, com a resultat d’una extensa recerca entorn al cos, el paisatge i el territori.

El propòsit d'aquest projecte és establir una connexió entre l'art, la geografia i el territori per tal de generar nous discursos i experiències artístiques relacionades amb els elements que conformen els
paisatges contemporanis. La metodologia s’articula a través de diferents accions: Experiències de paisatge (coreografia paisatgística), vídeo-creacions, caminades i derives, xerrades, tallers i coreografies en el paisatge.

 
Accions diverses sobre la percepció corporal i de l’entorn que es complementen amb l’estudi de textos d’autors contemporanis (occidentals i orientals) com Christine Greiner, Maurice Merleau- Ponty, Yi- Fu Tuan, Augustin Berque, Francesco Careri, Joan Nogué, Watsuji Tetsuro, Shigegisha Kuryama…entre altres. El cos i els sentits són entesos com un medi per l’experiència viscuda de l’entorn. Tal i com apunta el filòsof W.Tetsuro “Fudo” (clima) , és una modificació de l’“espai primordial” dels éssers humans, i “fudo-sei” (funció del clima o climaticitat) éssent una forma d’aparença de l’“espacialitat subjectiva”.

Tot això em porta a estudiar les subjectivitats paisatgísiques i els imaginaris individuals i col.lectius de les persones que habiten els territoris on es despelga el projecte.


Vídeo Experiències de Paisatge, 2013.Projecte site-specific. Dansa-performance i música en directe. Coreografia del lloc dansat enmig d’un paisatge vitivinicola.
IV Congrés d’Art i Paisatge Vitvinícola, Juny 2013, Subirats, Penedès.
Co-creació i interpretació: Jordi Mas i Zoe Balasch
Música: Sasha Agranov (Chello)Versions i adaptacions del projecte

El resultat d’aquesta recerca i alhora pràctica artística es materialitza en video-creacions, una publicació i un seguit de presentacions, tallers, xerrades i accions en diversos contextos escènics i educatius :

(2015) Nu Dance Festival, Bratislava, Eslovàquia. Projecció del vídeo Geografies Emocionals.

(2014) Paisatge.0 Galeria d’art PALMADOTZE, Els Monjos, Penedès.

(2014) Paisatges de l’imaginari , JAM de Poesia i Dansa, Terrasseta Multicultural Rimaires, Subirats.

https://www.turismesubirats.cat/2014/07/17/activitats-a-la-terraseta-multicultural-rimaires-daquest-dissabte-19-de-juliol/

(2013-2014) Experiències de Paisatge en col.laboració amb el ballarí Jordi Mas a la regió del Penedès i del Priorat. www.fudosei.jimdo.com

(2013) Què és paisatge? Una sèrie de tallers i xerrades sobre Coreografia i pasisatge en el marc del Seminari Projectes en Paisatges Culturals.

DUOT ESTAV-UPC Curs 2011/12 https://www.youtube.com/watch?v=W76rbw8_pdM

(2013) Geografies Emocionals, video-dansa col.laboració artística amb Claire Le Clezzio. Video: Geografies Emocionals

Entrevista, Art i Paisatge vitivinícola, CEPvi. https://www.youtube.com/watch?v=fbZoodcWdO8

(2012) Microclima, accions en el paisatge, video-dansa. https://vimeo.com/80663913


Publicacions

2014

Publicació 5è Aniversari, CeRRCa, Centre de Recerca i Creació Casamarlés, https://cercca.com/cercca-5th-anniversary/

a Curatorial project, Transitory Landscape Laboratory, pp. 218-219 http://issuu.com/paucata1/docs/19860_llibre_baixa/0

www.cercca.com


Marc teòric

    L’ objectiu del Laboratori de Paisatges Transitoris és explorar la percepció corporal i de l'entorn, les quals es complementen amb l'estudi i documentació de textos d'autors contemporanis, tant
occidentals com orientals, com Christine Greiner, Maurice Merleau-Ponty, Yi-Fu Tuan, Augustin Berque, Francesco Careri, Joan Nogué, Watsuji Tetsuro, Shigegisha Kuryama, entre d'altres.
A partir d'aquesta recerca, s'investiguen les subjectivitats paisatgístiques i els imaginaris individuals i col·lectius de les persones que habiten els territoris on es desenvolupa el laboratori de paisatges transitoris.︎︎︎ ︎︎︎