1518/870
Transitar

l’invisible




Imatges: Marc Vila i Àlex Lopez
 

Què passa quan ens desaccelerem i abracem la lentitud amb tota la seva majestuositat? La desacceleració de l'activiat té la seva pròpia lògica, els seus codis i la seva pròpia temporalitat. 1518/840 Transitar l'invisible és una experiència que desafia les convencions del temps i de l'acció en el format d'una performance de 7h.

La proposta incideix en els estats de trànsit i tot allò que muta la persistència en el ball, una invitació a contemplar, a pausar-nos i que convida a connectar amb l'ara, amb una certa intimitat i proximitat amb el públic.

Certs estats mentals han estat catalogats per l'establishment mèdic occidental com a alterats. El món dels somnis, el trànsit, estats evanescents de la consciència i tot el que hi transcorre, esdevenen materials per una acció de resistència i la matèria prima de la performance “1518/840 Transitar l’invisible”, per una acció de resistència on un músic i un grup de performers experimenten una immersió extàtica durant set hores. Una experiència desafiant on els cossos delxs performerxs esdevenen canals d’una dansa per coreografiar l’invisible i emprendre un viatge per mutar cap a l'inexplorat i tot el que transcorre en els plans de l'intangible.

#1518 Aquest és l'any en que a la ciutat d'Estrasburg hi va haver la rave més llarga i ben documentada de la història provocant la mort de cententars de persones a causa de l'impuls irrefrenable del ball. Aquest incident, conegut com la Pesta del Ball d'Estrasburg, va tenir un gran impacte en la societat del moment i avui dia continua sent una incògnita.
#840 Al principi de la partitura de Vexacions del compositor Erik Satie, hi va escriure: "Per tocar-se 840 vegades seguides aquest motiu, serà bo preparar-se prèviament, i en el major silenci, per immobilitats serioses". Satie proposa una experiència immersiva amb la música que va compondre amb la intenció de provocar alteracions a qui la toca o l'escolta.

Inspirada en l'incident de 1518 i les indicacions de Satie a Vexacions, Zoe Balasch impulsa una performance grupal, que és el resultat d'una metodologia de creació participativa emmarcada en el projecte Epidèmia de Ball. En aquesta ocasió, la creació adopta el format d' una performance grupal de llarga durada (7h). Patrons individuals i grupals, coreografies i estructures que es desenvolupen a través de la insistència, l'esgotament i la transferència entre els cossos travessats per la repetició i la immersió en el món de sons de Vexacions a través d' un laberint sonor, una estructura intrincada i desafiant, per iniciar un viatge cap a l’inexplorat.

El músic Xavi Lloses, segueix les indicacions de Satie per la interpretació de Vexacions: tocar 840 vegades la peça, però actualitzant-la utilitzant una paleta tímbrica policromada, amb sintetitzadors, efectes sonors i altres eines actuals, deconstruint, recodificant i remesclant la partitura a temps real, amb ritmes i textures generant paisatges sonors per un acte col·lectiu que permeti que el vel de l'invisible caigui, revelant capes de profunditats intangibles.

Per a mantenir l’essència de l’experiència immersiva i l’atmosfera d’intimitat i concentració delxs artistxs calia seguir les indicacions donades a l'entrada, amb una estada del públic mínima de 40 minuts.



«1518/840 Transitar l’invisible»
Nit dels Museus, exopsició l’Altre Costat, Centre d’arts Santa Mònica, Barcelona.

Direcció: Zoe Balasch
Coreografia i interpretació : Zoe Balasch en col·laboració amb el grup de performers del Laboratori Corpografies Inclassificables.
Performers: Eugenia d'Ermoggine, Lulú Sauch, Júlia Pérez, Helena Minguet, Julieta Ferraro, Marika Nava, Ivan Bercedo, Laura Marsal, Guillem Rodri, poetbarcelona, Anna Cabal i Marta Trepat. Música: Xavi Lloses Il·luminació: Julia Gutiérrez Frugoni
Video i fotografia: Marc Vila i Alex Lópex

18 de Maig 2024 Nit dels Museus, exposició L’altre costat, Centre d’arts Santa Mònica, Barcelona.


El món dels somnis, el trànsit, estats evanescents de la consciència i tot el que hi transcorre són la matèria prima de la performance “1518/840. Transitar l’invisible”.

Proposta presentada durant la #NitdelsMuseusBCN, i com activitat programada en el context de l’exposició l'Altre Costat, Centre d'arts Santa Mònica, maig 2024. Zoe Balasch i els performers del Laboratori “Corpografies inclassificables” experimenten una immersió extàtica durant set hores amb música de Xavi Lloses.

   
 

Imatges: Marc Vila i Àlex Lopez